Letselschade door dieren opgelopen?

Gratis advies bij aansprakelijkheid letsel.

Bel 085 500 9967

Nu bereikbaar.

Letselschade bij ongeval met dieren


Veel mensen houden van dieren, echter wanneer een dier letsel toebrengt bij iemand vinden we ze meestal even minder leuk. Dieren kunnen onberekenbaar zijn, iedereen kent wel iemand die door een hond gebeten is. De eigenaar van de hond is volgens artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek aansprakelijk voor de letselschade. Wilt u graag weten of u recht op een schadevergoeding hebt na toedoen van letsel door dieren of wie aansprakelijk is voor de letselschade?

Start nu uw gratis intake!

Wij brengen u na een kosteloos intakegesprek in contact met een ervaren advocaat uit uw regio.

Hoe zit het met de aansprakelijkheid?

Bij de aansprakelijkheid voor dieren heeft eigenaar van het dier in de meeste gevallen schuld. Belangrijk is dat het letsel dat het dier veroorzaakt heeft vanuit de energie en motivatie van het dier moet zijn. Dat houdt in dat een hond uit zichzelf iemand heeft gebeten zonder dat hier menselijke bemoeienis aan vooraf ging. De hond in dit geval moet tevens onberekenbaar gedrag hebben vertoond.

In het voorbeeld dat hier geschetst wordt is de eigenaar aansprakelijk. Dit gaat niet op als een persoon het gedrag van de hond heeft uitgelokt door het dier te slaan met een stok. Als dit het geval is heeft u zelf schuld en kan de eigenaar van het dier dus niet aansprakelijk zijn.

Een dier kan onberekenbaar zijn

Iedereen weet hoe onberekenbaar een dier kan zijn. U zult ongetwijfeld in het verleden gewaarschuwd zijn voor een hond die u niet mag aaien omdat deze schuw is. Een dier blijft een dier ook al is het nog zo goed opgevoed of getraind. Van bepaalde dieren zoals honden, katten en paarden weet men dan ze hier met een bepaalde voorzichtigheid om moet gaan. Van katten weet je bijvoorbeeld dat ze het niet leuk vinden als je ze te stevig vast pakt en dat ze erg speels kunnen zijn.

Bij paarden zien we vaak dat er ongelukken gebeuren omdat een paard een eigen wil heeft en begint te bokken. Als we dit terugbrengen naar de aansprakelijkheid telt dat wanneer een dier uit eigen energie en het onberekenbare karakter van het dier ten grondslag ligt aan het schadeletsel de eigenaar aansprakelijk is.

Gebeten door een hond

Een van de meest voorkomende gevallen is dat iemand gebeten wordt door een hond. Vaak probeert de eigenaar van de hond u de schuld gedeeltelijk in de schoenen te schuiven om tot een patstelling te komen. De letselschade die men oploopt door toedoen van een hond is meestal vrij ernstig. Letsel aan het hoofd, benen en armen zijn geen uitzondering.

Nadat iemand gebeten is door een hond zijn er naast de materiële schadeposten vaak ook blijvende gevolgen in de vorm van littekens maar bijvoorbeeld ook emotioneel letsel. Het is daarom bij de aansprakelijkheid voor dieren goed om hulp in te schakelen van een letselschade specialist. Wij helpen u met het vinden van de beste juridische hulp.

Heb ik recht op schadevergoeding?

U hebt recht op schadevergoeding als u door toedoen van dieren letselschade hebt opgelopen. Letselschade is de financiële schade die ontstaat nadat u bijvoorbeeld gebeten bent door een hond. Andere voorbeelden van letselschade zijn:

  • Derving van inkomen doordat u voor langere tijd of tijdelijk niet aan het werk kan door het letsel
  • Smartengeld doordat u emotionele schade hebt opgelopen of fysieke schade hebt opgelopen
  • Materiële schade doordat er bijvoorbeeld gaten in uw broek zitten
  • Juridische kosten doordat u een letselschadebureau moet inzetten om u schadevergoeding bij de andere partij te claimen

Een advocaat gespecialiseerd in letselschade kan u voorzien in een uitstekende begeleiding en juridische hulp om de aansprakelijkheid van de andere partij aan te tonen en voor u een rechtvaardige schadevergoeding te realiseren.

advocaat verkeersongeval onder werktijd

Vrijblijvend intakegesprek bij letsel door dieren

Het is verstandig om bij letsel door dieren juridisch hulp in te schakelen. Dit omdat u niet alleen te maken krijgt met de eigenaar van het dier maar waarschijnlijk ook met verzekeringsmaatschappij achter deze persoon. Met een advocaat staat u sterker, en is de kans op een gepaste vergoeding vele malen groter. Een eerste intakegesprek met één van onze medewerkers is altijd vrijblijvend en kosteloos. Bel gerust naar ons kantoor of neem contact op via het contactformulier.

Vraag via de website een vrijblijvend intakegesprek aan, of neem direct telefonisch contact met ons op via 085 500 9967. Wij brengen u daarna graag in contact met een advocaat gespecialiseerd in letselschade.

Gratis adviesgesprek aanvragen!