Letselschade door fietsongeval?

Gratis advies bij letsel. Claim uw schadevergoeding!

Bel 085 500 9967

Nu bereikbaar.

Letselschade door een fietsongeval

Met de grote hoeveelheid fietsers in Nederland komt letselschade door een fietsongeluk regelmatig voor. Bij een fietsongeval loopt de fietser vaak pijn en letsel op. Daarom heeft u als fietsbestuurder extra wettelijke bescherming, als u het slachtoffer bent van een fietsongeval met een gemotoriseerd voertuig, zoals een auto of vrachtauto. Dit betekent onder andere dat de aansprakelijkheid van de automobilist ten tijde van het fietsongeval van ondergeschikt belang is en dat de schadevergoeding voor de letselschade na het fietsongeval minimaal de helft is van het totale bedrag.

Bent u aangereden door een auto en wilt u weten hoe u de gevolgen van het fietsongeluk op de tegenpartij kunt verhalen?

Start nu uw gratis intake!

Wij helpen u graag bij het vinden van een ervaren letselschade advocaat uit uw regio. De advocaat helpt u bij het claimen van een schadevergoeding.

Aansprakelijkheid fietsongeluk

Bij een fietsongeluk wordt de fietser gezien als een kwetsbare verkeersdeelnemer. De aangereden persoon op de fiets loopt een extra kans op letsel op, doordat hij of zij niet beschermd worden door een bumper of airbag.

In artikel 185 van de wegenverkeerswet staat daarom aangegeven dat fietsers de gevolgen van het fietsongeluk op de tegenpartij kunnen verhalen. Hierbij geldt dat de aansprakelijkheid van een fietsongeval wettelijk bij 14 jaar ligt. Tot deze leeftijd wordt het letsel volledig vergoed.

Bij een fietsongeluk van een fietser ouder dan 14 jaar geldt een andere verantwoordelijkheid. De automobilist is dan voor minimaal 50% verantwoordelijk voor een schadevergoeding van de letselschade.

scahdevergoeding fietsongeval

Schadevergoeding ontvangen

Fietsers worden wettelijk beschouwd als kwetsbare verkeerdeelnemers. Dit houdt in dat als u aangereden wordt, de aansprakelijk altijd ligt bij de bestuurder van het motorvoertuig: ook als u op dat moment zelf de verkeersregels heeft overtreden.

De hoogte van de schadevergoeding is wel afhankelijk van de manier waarop het fietsongeluk is ontstaan. Als de automobilist volledig verantwoordelijk is, krijgt u een schadevergoeding van 100%. Indien u zelf het ongeval veroorzaakt, dan hebt u alsnog recht op een minimale schadevergoeding van 50%. Is er schuld bij beide partijen, dan heeft u ook recht op een schadevergoeding van in ieder geval 50% van de schade.

ongeval fiets mobiel bellen

En hoe zit het met een fietsongeluk tijdens mobiel bellen op de fiets?

Op dit moment is het nog niet strafbaar om op de fiets te bellen, maar het plan is om dit per juli 2019 wel te verbieden. Dit is te lezen in dit nieuwsartikel van de NOS. U wordt nu al wel geacht om tijdens het fietsen op het verkeer te blijven letten. Dit leest u terug op de website van de Rijksoverheid.

Dit houdt in dat u, als u tijdens het bellen een fietsongeval veroorzaakt, niet altijd vrijuit gaat. Wanneer blijkt dat een bellende fietser een fietsongeluk veroorzaakt of overig verkeer hindert, dan riskeert u alsnog een boete. Op dit moment wordt er gewerkt aan een wetgeving waarbij appen en bellen tijdens het fietsen verboden wordt. Het is daarom tijdens het fietsen verstandig uw telefoon opgeborgen te houden.

Fietsongeluk met een elektrische fiets

De e-bike wordt in Nederland steeds populairder. Met de elektrische fiets, fietsen fietsers ineens een stuk sneller, iets waar niet iedereen in het verkeer al op ingesteld is. Wie is er aansprakelijk bij een fietsongeval met een elektrische fiets? Voor de Wegenverkeerswet vallen elektrische fietsen onder drie categorieën: fietsen, snorfietsen of bromfietsen.

Wanneer u met uw elektrische fiets tot maximaal 25 kilometer per uur fietst, dan valt de fiets onder de categorie fietsen. Dit betekent dat u gezien tot 25 kilometer per uur gezien wordt als zwakke verkeersdeelnemer. Rijdt u sneller, dan wordt u beschouwd als sterke verkeersdeelnemer. Dit heeft gevolgen voor de hoogte van uw schadevergoeding.

Bij welke verzekering schade claimen?

Wanneer u lichte schade heeft opgelopen bij een fietsongeluk, dan moet u dit in principe eerst claimen bij uw eigen verzekering. Wanneer u vanuit uw eigen risico de schade moet vergoeden, dan kunt u deze kosten claimen bij de tegenpartij. Zo hoeft u, indien u het fietsongeluk niet zelf heeft veroorzaakt, niet te betalen. Heeft u een allriskverzekering afgesloten? Deze biedt dekking voor het verhalen van alle materiële schade.

De kosten voor het verhalen van letselschade worden gedekt door bijvoorbeeld een rechtsbijstandsverzekering of inzittendenverzekering. Heeft u hulp nodig bij het opeisen van een schadevergoeding? Schakel dan snel een letselschade advocaat in.

Letsel door een fietsongeluk?

Bel direct voor een gratis adviesgesprek!

Bel 085 500 9967

Nu bereikbaar

Wat te doen na een fietsongeval met een auto?

Wanneer u op uw fiets wordt aangereden door een auto, dan is het van belang de volgende stappen in acht te nemen. Hiermee vergroot u de kans op een volledige schadevergoeding van het fietsongeluk.

  1. Neem contact op met de politie en maak foto’s van het fietsongeval. Verplaats de fiets en het voertuig niet.
  2. Noteer gegevens van de omstanders, en vul een schadeformulier in of gebruik de app MobielSchadeMelden. Vermeld al het letsel dat u hebt opgelopen.
  3. Ga bij letsel naar uw huisarts of de spoedeisende hulp, laat de arts schriftelijk bewijs leveren voor de letselschade.
  4. Schrijf in de navolgende dagen op welk (materieel) letsel u verder door het fietsongeluk heeft opgelopen.

Tips van een fietser aangereden door een auto

In deze video krijgt u een aantal tips van een ervaringsdeskundige. Deze fietser werd aangereden door een auto en doorging het gehele proces met de aansprakelijkheid en het claimen van een vergoeding.

Op de fiets aangereden door een brommer of scooter?

Bij een aanrijding met een scooter, lopen fietsers een groot risico op letselschade, zoals botbreuken. Een brommer of scooter is gemotoriseerd verkeer, en wordt daardoor beschouwd als sterke verkeersdeelnemers. Hierdoor hebt u extra juridische bescherming en krijgt u altijd een deel van de letselschade vergoedt. Een fietser zonder schuld krijgt 100% van de letselschade vergoedt.

Bent u geheel of gedeeltelijk verantwoordelijk voor de aanrijding, dan krijgt u alsnog minimaal 50% van de letselschade vergoedt. Deze vergoeding kan, afhankelijk van het fietsongeval zelf, oplopen tot zelfs 100%.

Op de fiets aangereden door een andere fietser?

Fietsers hebben extra juridische bescherming in het geval van een aanrijding. Maar hoe zit dat als u een aanrijding hebt met een andere fietser? In dit geval gaat het om twee zwakkere verkeersdeelnemers en moet de eisende partij aantonen dat de wederpartij verantwoordelijk is voor het ongeval. Hiervoor is de hulp van getuigen bijvoorbeeld erg belangrijk.

Verleende de persoon geen voorrang waardoor u bent gevallen of fietste de persoon aan de verkeerde kant van de weg omdat hij of zij zat te bellen of appen? In dat geval hebt u recht op een gepaste letselschadevergoeding.

ongeval fiets schadevergoeding

Aangereden door een bus, tram of motor?

Bij een aanrijding met een fietser is het gemotoriseerd voertuig altijd aansprakelijk: ook als de fietser zelf verkeersovertredingen heeft gemaakt. De sterkere verkeersdeelnemers moeten namelijk altijd rekening houden met eventuele fouten die fietsers maken. Hierdoor hebt u bij een aanrijding met een bus, tram of motor altijd recht op een gepaste vergoeding.

Bent u verantwoordelijk voor het ongeval? Dan krijgt u in ieder geval 50% vergoedt. Ook als u deels verantwoordelijk bent krijgt u de schade minimaal 50% vergoedt. Als u niet schuldig bent dan krijgt u altijd de volle 100% van de letselschade vergoedt.

fietsongeluk

Op de fiets aangereden door een andere fietser?

Fietsers hebben extra juridische bescherming in het geval van een aanrijding. Maar hoe zit dat als u een aanrijding hebt met een andere fietser? In dit geval gaat het om twee zwakkere verkeersdeelnemers en moet de eisende partij aantonen dat de wederpartij verantwoordelijk is voor het ongeval. Hiervoor is de hulp van getuigen bijvoorbeeld erg belangrijk.

Verleende de persoon geen voorrang waardoor u bent gevallen of fietste de persoon aan de verkeerde kant van de weg omdat hij of zij zat te bellen of appen? In dat geval hebt u recht op een gepaste letselschadevergoeding.

Tips bij claimen van de schade

Het claimen van een letselschade vergoeding bij een fietsongeval is doorgaans iets lastiger dan bij andere ongevallen, zeker in het geval van een aanrijding met twee fietsers. Dat komt omdat het vaststellen van de verantwoordelijke vaak lastiger is. Heeft u op de fiets een aanrijding gehad? Met onderstaande tips bent u verzekerd van een maximale schadevergoeding!

  • Zorg voor voldoende bewijzen: verzamel hierbij getuigen en beeldmateriaal van het ongeval.
  • Ga direct langs de huisarts, zodat uw verwondingen in het medisch dossier staan.
  • Schakel een letselschade specialist in en stel de tegenpartij aansprakelijk via de verzekering.
  • Heeft de tegenpartij geen verzekering of is hij doorgereden na het ongeval? Neem dan contact op met het Waarborgfonds Motorverkeer.
  • Houd een overzicht van alle gemaakte onkosten.

Niet eens met de schadevergoeding?

Heeft u klachten over de afhandeling van uw letselschadezaak? Dit kan bijvoorbeeld als u het niet eens bent met de hoogte van de letselschadevergoeding die aan u is toegekend. Neem in dat geval contact op met het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening, ook wel bekend als het Kifid. Het Kifid neemt alle klachten over de werkwijze van de verzekering enorm serieus. Klachten worden daarom door het Kifid neergelegd bij de Tuchtraad Financiële Dienstverlening.

Heeft u bemiddeling nodig met de tegenpartij of de verzekering? Neem dan contact op met het juridisch loket of slachtofferhulp . Zij nemen uw klachten in behandeling en gaan in overleg met beide partijen, om zo tot een goede afloop te komen.

letselschade advocaat fietsongeval

Vrijblijvend intakegesprek

Heeft u na een ongeval behoefte aan advies?

Bel voor een gratis intakegesprek!

U krijgt dan een gratis en vrijblijvend een eerste intakegesprek waarin uw zaak besproken wordt. Daarna brengen wij u in contact met een ervaren letselschade expert uit uw eigen regio, die u ondersteunt bij het opzetten van de letselschadezaak. Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn? Of wilt u graag een hoge schadevergoeding voor de letselschade na een fietsongeval? Twijfel dan niet en neem zo snel mogelijk contact op.

Gratis adviesgesprek aanvragen!