Schadeposten bij letselschade

Gratis advies bij aansprakelijkheid letsel.

Bel 085 500 9967

Nu bereikbaar.

Schadeposten bij letselschade


Als u letselschade hebt opgelopen dan zal uw rechtshulpverlener vragen al uw schade te vergoeden bij de betrokken zorgverzekeraar. Wij geven u graag inzicht in welke schadeposten er allemaal zijn. We maken een onderscheid in materiële schadeposten en immateriële schadeposten. Heeft u twijfels over uw schadeposten of wat u kan melden bij u zorgverlener?

Bel voor een gratis intakegesprek!

Dit eerste intakegesprek is kosteloos en vrijblijvend. Na het intakegesprek gaan wij voor u op zoek naar een ervaren letselschade advocaat die u ondersteund bij aansprakelijkheid en het indienen van een schadeclaim.

Vrijblijvend intakegesprek: 085 500 9976

Hebt u het idee dat aanspraak kan maken op immateriële of materiële schadeposten? Neem dan gerust contact met ons op. Het eerste intakegesprek is kosteloos en geheel vrijblijvend, dus u zit nergens aan vast. Na dit eerste intakegesprek zullen wij u in contact brengen met een ervaren letselschade expert uit uw regio, die u gedurende het hele proces zal ondersteunen.

Waarom onze service?

  • Vrijblijvend intakegesprek
  • 24 uur per dag bereikbaar
  • Wij brengen u kosteloos in contact met een letselschade expert

Materiële schade

Materiële schade is direct in geld uit te drukken, denk aan schade aan persoonlijke eigendommen, inkomensderving, maar ook aan bijvoorbeeld uitgaven voor het ziekenhuis. Hieronder vind u meer voorbeelden van materiële schade bij letselschade:

Medische kosten

De medische uitgaven die u maakt nadat u letsel bent opgelopen zijn ook materieel van aard. Denk aan uw eigen risico van de zorgverzekering of de kosten van het ziekenhuisverblijf. Als u bent afgevoerd door een ambulance na uw ongeval is dit ook vaak te verhalen op de andere partij. Een ander voorbeeld van deze schadepost is de factuur die u krijgt van uw psycholoog.

Inkomensverlies

Stel dat u niet meer kan werken door het letsel dat u hebt gekregen tijdens een ongeval. De inkomsten die u hierdoor mist kunnen grote financiële gevolgen hebben. Sommige werkgevers betalen niet 100% procent van het loon uit waardoor een deel mist. Ook kunt u bepaalde bonussen missen of omdat u door uw letsel aan huis gekluisterd bent de onregelmatigheidstoeslagen missen. Alle inkomsten die u mist door de letselschade noemen ze inkomensverlies. Hetgeen wat u mist aan inkomen kan dus geclaimd worden bij de tegenpartij. Hierin wordt niet alleen gekeken naar wat u nu verdiend maar ook wat in u in de toekomst meer had kunnen verdienen door een eventuele promotie. Een advocaat kan voor u bepalen hoeveel inkomensderving u heeft geleden en zal zijn uiterste best voor u doen. Neem vrijblijvend contact met ons op en vraag kosteloos een eerste intakegesprek aan!

Kosten in en rondom het huis

Als u letsel hebt kan het zijn dat u niet meer in staat bent om alle huishoudelijke taken te doen die u voordien wel deed. Een ander voorbeeld is de dat u omdat u niet meer kan lopen door een ongeval uw tuin niet meer kan onderhouden. De uitgaven die u maakt om dit op te vangen is een voorbeeld van materiële schade.

Verlies zelfwerkzaamheid

Als u niet meer in staat bent om dingen te doen in huis die u daarvoor wel kon noemen ze dit verlies aan zelfwerkzaamheid. Hiermee worden klussen bedoeld zoals de verbouwing van uw huis, schilderen van uw huis, onderhoud aan uw tuin, maar ook het repareren van uw auto of motor. Het geld wat u uitgeeft door derden in te huren kunnen door uw letsel verhaald worden bij de tegenpartij.

Aanpassing woning of auto

Als er aanpassingen moeten worden gemaakt in uw auto of woning omdat u letselschade heeft kunt u deze verhalen bij de tegenpartij. Denk er bijvoorbeeld aan dat u letsel heeft aan uw been waardoor u niet meer kan autorijden zijn dit onkosten die zijn te verhalen op de andere partij.

Immateriële schade

Een immateriële schadepost is een vergoeding voor leed of smart. In de volksmond beter bekend als smartengeld. Immaterieel houd in dat iets niet stoffelijk of tastbaar is, maar met gevoel en waarden te maken heeft. Geestelijk gemis wordt ook onder immaterieel verstaan. Smartengeld wordt ook uitgekeerd als er iemand overleden is door een arbeidsongeval of een verkeersongeval. Het bedrag van het smartengeld gaat dan naar de nabestaanden van diegene met het letsel. Hieronder vind u nog meer voorbeelden van immateriële schade.

Pijn en ongemak

Nadat uw letselschade ervaart heeft u meestal pijn en ongemak. Om deze pijn en ongemak te vergoeden zal de tegenpartij u smartengeld moeten betalen. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de ernst van het letsel. Een voorbeeld hiervan is het ongemak dat iemand heeft als hij of zij door een ongeval een stoma heeft gekregen.

Psychisch letsel

Een voorbeeld van immateriële schadeposten is psychisch letsel, een voorbeeld hiervan is de schok die iemand ervaart na het hebben van een ongeval. Deze schok kan zich uitten in nachtmerries en depressies. Om deze nachtmerries en depressies te verwerken zal er gepraat moeten worden met een psycholoog.

Hobby niet meer kunnen uitoefenen

Als u door uw letsel uw hobby, sport of beroep niet meer kan uitoefenen staat hier een bedrag tegenover. Stel dat u bijvoorbeeld elke zaterdag op het veld stond om te voetballen en deze sport nu niet meer kan beoefenen door letsel uit een ongeluk. Of dat u graag postzegels verzamelde maar u zich niet meer kan concentreren door een arbeidsongeluk. Als het aantoonbaar is dat de het letsel oorzaak van het ongeluk heeft u recht op smartengeld.

Verhuiskosten

Stel dat u zodanig letsel hebt waardoor u niet meer in uw huidige woning kan wonen. Dit kan het geval zijn als u op 3 hoog woont en er geen lift in het pand aanwezig is. Als u langdurig beenletsel hebt is dit een probleem en kunt u niet meer traplopen. In dit geval kunt u tijdelijk of permanente verhuiskosten maken die geclaimd kunnen worden bij de tegenpartij. Wanneer er sprake is van vermogensvermeerdering doordat u bijvoorbeeld naar een grotere woning verhuist kunnen alleen de extra financieringskosten geclaimd worden.
Gratis adviesgesprek aanvragen!