Letselschade advies

No-cure, no-pay letselschade advies

Heeft u letsel opgelopen na een arbeidsongeval of verkeersongeval, maar heeft u niet de middelen om een rechtszaak te betalen? Op 1 januari 2014 is een vijfjarige proef opgestart waarbij letselschade advocaten mogen werken op een basis van no-cure, no-pay. Het doel hiervan is om mensen die geen rechtsbijstand aanvragen vanwege de hoge kosten, toch een mogelijkheid te bieden hun recht te halen. Hierbij betaalt de cliënt pas de rechtskosten en het loon van de rechtsgeleerde, wanneer de zaak gewonnen wordt. Op deze pagina vindt u uitgebreide informatie over zowel de voordelen als nadelen van een no-cure, no-pay principe, en leggen wij uit wat er precies onder wordt verstaan. Heeft u naderhand nog vragen? Een letselschade advocaat uit ons bedrijf kan u van gratis advies voorzien. Vul hiervoor het contactformulier in.

Hoe gaat het exact in zijn werk?

Letterlijk vertaald betekent no-cure, no-pay: ‘geen oplossing, geen betaling’. Dit betekent in het geval van letselschade, dat de advocaat pas zijn honorarium krijgt betaald wanneer het proces wordt gewonnen. Het gaat dan ook om resultaatverplichting, in plaats van inspanningsverlichting, wat tot zover gebruikelijk was. In het geval u letsel heeft opgelopen door een ongeval, zoals een whiplash, dan kunt u pogen de letselschade te verhalen op de schuldige. Hiervoor is het van belang een specialist in de arm te nemen, die u van advies kan dienen. Het uurloon, plus de bijkomende rechtskosten vormen echter vaak een belemmering om een letselschade advocaat om advies te vragen. Bij no-cure no-pay hoeft u echter voor het advies en de hulp van de rechtsgeleerde geen geld te betalen, tenzij u de zaak wint. Zelfs dan is het mogelijk (een deel van) deze kosten op de schuldige te verhalen.

Voordelen no-cure no-pay

De voordelen van een no-cure, no-pay principe zijn met name gericht op letselschade gevallen, waarbij niet zeker is of de kosten voor het letsel op een ander kunnen worden verhaald. Onder meer de Consumentenbond adviseert dan ook om een advocaat op basis van no-cure, no-pay om advies te vragen, wanneer de winst van de zaak onzeker is. Verliest u de zaak, dan hoeft u het uurloon van de advocaat niet te betalen, mocht u winnen, dan heeft u in elke geval financiële voordelen. Andere voordelen zijn dat de vergoedingen voor het letsel hoger worden op basis van het resultaatprincipe. Dit komt doordat het slachtoffer van het letsel, en de advocaat gelijke belangen krijgen: beide willen graag winnen. Eén van de voordelen is tevens dat het slachtoffer onafhankelijk van de tegenpartij het letsel aan kan tonen, door bijvoorbeeld een second opinion.

Nadelen

Ondanks deze grote voordelen zijn er ook enkele nadelen aan het principe verbonden. Zo worden bij veel bedrijven ingewikkelde (of moeilijk winstbehalende) letsel zaken op voorhand afgewezen. Daarnaast kan een letselschade advocaat te lang doorprocederen, wat uiteindelijk hogere kosten oplevert. Heeft u letsel opgelopen, en denkt u de zaak vrij gemakkelijk te kunnen winnen, dan is het aan te raden uw advocaat een standaard uurloon te betalen. Het no-cure, no-pay principe kan namelijk qua factuur hoog oplopen wanneer de zaak gewonnen wordt. Om deze nadelen enigszins te beperken, mag in Nederland een factuur nooit hoger oplopen dan 25% van het toegekende schadebedrag. Eén van de andere nadelen is dat u bovendien zelf verantwoordelijk bent voor het betalen van de bijkomende rechtskosten, zoals:

  • De aanvraag van medische verklaringen omtrent het letsel
  • Het advies van een medisch expert
  • Het advies van een letselschade expert
  • Proceskosten (oa administratie).

Is het voor u interessant?

Hebt u baat bij een letselschade advocaat die u van dienst is op basis van het no-cure, no-pay principe? Het antwoord hiervoor hangt af van uw winkansen van het rechtsproces. Wanneer de oorzaak en daardoor de aansprakelijke voor het letsel duidelijk is, dan wegen de nadelen voor het resultaatprincipe zwaarder dan de voordelen. Is de letselschade zaak minder duidelijk in uw voordeel, dan kan het zijn dat het ‘vrijblijvende’ advies van een belangenbehartiger wel in uw belang is. Slachtofferhulp Nederland stelt echter dat in veel gevallen de letselschadekosten voor de juridische hulp, dat betekent onder meer het uurloon van letselschade advocaten, al bij de schadevergoeding in zitten. In dat geval is een no-cure, no-pay beginsel onnodig. In Amerika wordt daarentegen al jarenlang naar tevredenheid vanuit dit beginsel letselschade processen opgelost. Vraag daarom altijd bij verschillende advocatenkantoren om advies: zij zullen u naar beste weten helpen.

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

Heeft u onlangs letsel opgelopen tijdens een verkeersongeval? Ondervindt u na een arbeidsongeval nog steeds de gevolgen van een whiplash? Vraag bij ons een geheel gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan, of neem contact op via 085 500 9967. Eén van onze letselschade specialisten kan al uw vragen beantwoorden, u van advies dienen, en u desgewenst ondersteunen bij het proces. Omdat wij de tevredenheid en het belang van onze cliënten op één hebben staan, is zo’n eerste consult altijd gratis. Mocht het na overleg toch niet nodig zijn een letselschade advocaat in de hand te nemen, dan bent u geen onnodige kosten kwijt. Vul vandaag nog het contactformulier in, en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Letsel door verkeersongeluk

Contactformulier

Omschrijving letsel (*)

Gelieve dit veld leeg te laten.

 second opinion