Letselschade opgelopen na arbeidsongeval?

Gratis advies bij aansprakelijkheid letsel.

Bel 085 500 9967

Nu bereikbaar.

Aansprakelijkheid letsel arbeidsongeval

Wanneer u tijdens uw werkzaamheden voor uw werkgever een ongeluk krijgt en letsel oploopt, dan is er sprake van een arbeidsongeval. Hieronder valt tevens het letsel dat u opdoet of veroorzaakt bij verkeer tijdens het werk, met uitzondering van woon-werkverkeer ongevallen buiten. Ook letsel dat tijdens een medische behandeling ontstaat valt buiten de aansprakelijkheid van de werkgever. Wilt u weten of u uw baas aansprakelijk kunt stellen voor een schadevergoeding?

Start nu uw gratis intake!

Bent u benieuwd naar het eigen risico van de werknemer? Hier vindt u meer informatie over arbeidsongevallen, de verantwoordelijkheden van de werkgever en hoe u iemand aansprakelijk kunt stellen voor letselschade.

Feiten arbeidsongevallen

Uit onderzoek blijkt dat in de bouw het vaakst een arbeidsongeval voorkomt, met een tweede plek voor de land- en tuinbouw. Hier tegenover staan beroepen zoals bankmedewerker of onderwijzer, waarin het risico op letsel van de werknemer zeer laag is. Als een arbeidsongeval zich voordoet, dan heeft dit vaak ernstige gevolgen (letselschade).

Statistieken tonen aan dat een werknemer die letsel op doet tijdens een ongeluk op de werkplaats hier in 9% van de gevallen blijvend leed aan overhoudt. Om het aantal ongevallen tijdens het werk te beperken, en zowel werkgever als werknemer te beschermen, is door de Arbowet een aantal preventieve maatregelen voorgeschreven. Wanneer het management zich hier niet aan houdt, zal deze een hogere aansprakelijkheid hebben en meer schadevergoeding moeten betalen.

Verantwoordelijkheden werkgever

Elke werkgever heeft een zorgplicht voor zijn werknemers. Dit betekent dat hij of zij moet zorgen voor de veiligheid op het werk, en voorkomen van ongevallen. Mocht een arbeidsongeval zich voordoen, maar de verantwoordelijk kan aantonen dat hij wel aan de zorgplicht heeft voldaan, dan is de werknemer aansprakelijk, en blijft de schadevergoeding beperkt.

Het aantonen van een zorgplicht is echter niet eenvoudig. Een voorbeeld van de zorgplicht van de werkgever, om letsel en letselschade te voorkomen, is het zorgen voor goed materiaal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stevige en antislip klompen voor keukenwerk. Staat een kok in de keuken zonder deze schoenen, en deze glijdt uit, dan is het letsel zijn aansprakelijkheid. In het kort moet elke werkverschaffer voldoende maatregelen nemen om letsel te voorkomen, en zo zijn eigen aansprakelijkheid zeker te stellen.

Eigen risico werknemer?

Natuurlijk heeft niet alleen het management een aansprakelijkheid in het geval van een arbeidsongeval. Elke arbeidskracht heeft namelijk ook een eigen risico, waaraan hij moet voldoen. Wanneer deze bij een arbeidsongeval bijvoorbeeld is vervoerd naar het ziekenhuis, dan zal in eerste instantie bij diens zorgverzekeraar de kosten in rekening worden gebracht. Hiervan zal uiteindelijk het eigen risico op de werknemer worden verhaald.

In de wet staat niets omschreven over of het eigen risico bij de schadevergoeding hoort. In zaken zoals een verkeersongeval is dit wel gebruikelijk, mits er voldoende bewijsstukken zijn. Voor een exacter antwoord is het verstandig om op zoek te gaan naar een advocaat.

Iemand aansprakelijk stellen voor letselschade

Om iemand de aansprakelijkheid voor een arbeidsongeval toe te schuiven, dient het slachtoffer enkele stappen te ondernemen. Een werkgever kan hier tegenin gaan, door bijvoorbeeld bewijs aan te leveren voor de uitgevoerde zorgplicht.

Om een aansprakelijkheid aan te dragen moet u denken aan de volgende stappen:

  1. Kijk goed na of er sprake is van een bedrijfsongeval
  2. Achterhaal de oorzaak van het opgedane letsel
  3. Vraag na of de baas het ongeval heeft gemeld bij de Arbeidsinspectie
  4. Omschrijf het letsel, en de mogelijke gevolgen
  5. Stel de verantwoordelijke aansprakelijk

Alleen wanneer u de bovenstaande stappen nauwkeurig opvolgt, kunt u een schadevergoeding opeisen.

aansprakelijkheid arbeidsongeval letselschade advocaten

Vrijblijvend adviesgesprek over aansprakelijkheid

Bent u het slachtoffer van een arbeidsongeval, maar weet u niet hoe u de aansprakelijkheid van de werkgever kunt bewijzen? Wilt u weten of uw werknemer zelf aansprakelijk is voor het ongeval, en daarom geen schadevergoeding zou moeten krijgen voor de opgelopen letselschade? Gespecialiseerde advocaten hebben jarenlange ervaring met het achterhalen van de aansprakelijke, en de afhandeling van een dergelijk proces.

Vraag via de website een vrijblijvend intakegesprek aan, of neem direct telefonisch contact met ons op via 085 500 9967.

Wij stellen u dan in verbinding met een advocaat uit uw regio. Zo zorgt u dat er geen lastige rechtszaken ontstaan. Wij helpen u graag!

Gratis adviesgesprek aanvragen!