Of het nu voetbal, tennis, schaatsen of een andere sport is. Er wordt elke dag veel gesport in Nederland. Hierbij kan het ook voorkomen dat iemand schade of letsel oploopt. Vaak gebeurt dit per ongeluk, maar in sommige gevallen kan het zijn dat u iemand aansprakelijk kunt stellen voor uw letselschade.

De Hoge Raad heeft bepaald dat bepaalde gedragingen bij sport en spel horen. Een tackle binnen de voetballijnen is in de meeste situaties normaal en hoort bij de sport. Maar als dit op straat gebeurd niet. De regels voor sport en spel liggen dus net wat anders, dan daarbuiten. Afhankelijk van de situatie moet er vastgesteld worden of het letsel hoort bij het eigen risico van de deelnemer, of dat er sprake is van een onrechtmatige daad.

Wel of niet aansprakelijk?

Of er iemand aansprakelijk gesteld kan worden voor uw letsel is afhankelijk of er een onrechtmatige daad is gepleegd. Klinkt heel juridisch, maar het gaat erom dat er sprake moet zijn van bewuste roekeloosheid of zwaar onsportief gedrag. Volgens de Hoge Raad is er niet zo snel sprake van een onrechtmatige daad bij sport en spel. Wanneer u sport en deelneemt aan wedstrijden, hoort hier een bepaald eigen risico bij. Een bal op het hoofd bij voetbal of een ongelukkige tackle, een stick tegen de benen bij hockey of klap bij het boksen. Allemaal voorbeelden waardoor u letsel kan oplopen, maar die vaak wel bij de sport horen. Als deelnemer van deze sporten weet u dat het mogelijk is dat dit gebeurd en dit risico neemt u door hieraan deel te nemen. Bij een blessure door een normale tackle kunnen we dan ook niet spreken van een onrechtmatige daad.

Is er echter sprake van roekeloos of onsportief gedrag of zijn de gedragingen op het veld buitensporig? Dan kan er sprake zijn van een onrechtmatige daad. Pas dan kan iemand aansprakelijk gesteld worden voor de letselschade die is opgelopen.

letsel bij sport en spel

Voorbeelden, wel aansprakelijk

  • Een harde block of duw bij basketbal, terwijl de bal niet in de buurt is of als de wedstrijd is afgelopen.
  • Wanneer iemand blijft doorvechten bij taekwondo, nadat de wedstrijd is stilgelegd.
  • Er wordt nog een harde bal naar iemand geslagen, terwijl de tenniswedstrijd al is afgelopen.
In deze drie gevallen spreken we van een onrechtmatige daad, want er was geen sprake meer van een sport- of spelsituatie. De wedstrijden waren immers al stilgelegd.

Voorbeelden, niet aansprakelijk

  • Een hockeyer die met zijn stick tegen de benen van de tegenstander aankomt bij een doelpoging is niet aansprakelijk, want dit risico hoort bij hockey.
  • Een turnster die van de balk valt bij een oefening kan de trainer of organisatie van een wedstrijd niet aansprakelijk stellen, mits er voldoende veiligheidsmaatregelen zijn genomen.
  • Wanneer een kind hard valt op een springkussen, kan de organisator of fabrikant niet aansprakelijk worden gesteld voor eventueel letsel. Ook hier geldt dat er wel veiligheidsmaatregelen getroffen moeten zijn, bijvoorbeeld door een toezichthouder.
  • Een voetballer die een tackle maakt op een tegenstander is niet aansprakelijk, dit hoort bij het voetballen en kan men verwachten.

Wat kunt u doen?

Heeft u schade of letsel opgelopen bij een wedstrijd, na het sporten of in een spelsituatie? Of wilt u graag meer weten wat er voor u gedaan kan worden of welke stappen u eventueel kan nemen? Neem dan contact met ons op. Wij brengen u na een vrijblijvend telefonisch intakegesprek in contact met één van de letselschadeadvocaten in uw regio. Deze service is gratis en 24 uur per dag bereikbaar voor u.