letselschade beroepsziekte

Beroepsziekte als letselschade

Er zijn verschillende vormen van letselschade, waaronder een beroepsziekte. Deze vorm van letsel is echter bij veel bedrijven onderbelicht. Daarom geven wij u op deze pagina meer informatie over het fenomeen beroepsziekte, en de vormen van letsel die hieronder vallen. Zo geven wij u een definitie van het begrip, en helpen we u met een eenvoudig stappenplan voor het aankaarten van een beroepsziekte bij de juiste instanties. Hebt u na het lezen van deze pagina nog vragen, of wilt u graag de hulp inroepen van een ervaren advocaat op het gebied van letselschade? Aarzel dan niet om ons contactformulier in te vullen. Na een gratis intakegesprek brengen wij u in contact met een gespecialiseerd advocaat uit uw regio.

Wat is een beroepsziekte

Onder een beroepsziekte wordt elke ziekte, aandoening of letsel verstaan die het gevolg zijn van een belasting die (in overwegende mate) tijdens het arbeid heeft plaatsgevonden, of bij arbeidsomstandigheden. Veel voorkomende uitingen van deze vorm van letselschade zijn: kapperseczeem, asbestkanker, bedrijfsongeval, pneumoconiose (stoflong), RSI (muisarm), of OPS (schildersziekte). Het is belangrijk om op te merken dat niet elke ziekte die u op uw werk op doet valt onder het begrip beroepsziekte.

Een beroepsziekte constateren

Wilt u smartengeld ontvangen naar aanleiding van een beroepsziekte, dan is het belangrijk deze officieel te bewijzen. In sommige gevallen is dit eenvoudig, bijvoorbeeld wanneer het een veelvoorkomende vorm van letsel bij uw beroep is, in andere gevallen volgt u het beste het volgende stappenplan:

  • Stap 1: Stel uw ziekte vast.
  • Stap 2: Toon de relatie met het werk aan.
  • Stap 3: Stel de aard en het niveau van de blootstelling (en het letsel) aan.
  • Stap 4: Controleer andere verklaringen en individuele gevoeligheid voor de ziekte.
  • Stap 5: Verzamel het bewijs, en meldt het bij de betreffende instanties.
  • Stap 6: Ga preventief in behandeling om verder letselschade te voorkomen.

Met name stap vijf is in dit geval van belang. Waar bepaalde ziekten makkelijk te bewijzen zijn, zijn de oorzaken van een burn out, of een posttraumatische stressstoornis lastiger aan te tonen. Zorg er daarom voor dat u van artsen en andere professionals bewijs krijgt aangeleverd voor de beroepsziekte en de aanleiding hiertoe.

letsel na beroepsziekte

Gratis adviesgesprek
Omschrijving letsel (*)Waarom onze service?

  • Vrijblijvend intakegesprek
  • 24 uur per dag bereikbaar
  • Wij brengen u kosteloos in contact met een letselschade expert

Recht op smartengeld?

Wilt u weten of u bij een arbeidsongeval, burn-out of andere beroepsziekte recht heeft op smartengeld voor de letselschade? Neem dan contact met ons op, zodat wij voor u op zoek kunnen gaan naar een geschikte advocaat uit uw regio. Uw advocaat kijkt naar de feiten en mogelijkheden van uw zaak. Bovendien helpt hij u met het categoriseren van het letsel en het verzamelen van bewijs. Vul voor meer informatie of voor het aanvragen van een gratis intakegesprek ons contactformulier in. Wij zijn u graag van dienst.

Recht op smartengeld