Letselschade na arbeidsongeval?

Gratis advies bij letsel. Claim uw schadevergoeding!

Bel 085 500 9967

Nu bereikbaar.

Advocaat inschakelen na een arbeidsongeval

Een arbeidsongeval is een van de meest vervelende dingen die u kunnen overkomen. U deed nietsvermoedend uw werk, en ineens was het letsel geleden. Om er zeker van te zijn dat u de juiste schadevergoeding verkrijgt, passend bij het ongeval waarin u tijdens de arbeid terechtkwam, is het zeer aan te raden om een advocaat in de arm te nemen. Dit impliceert niet dat u uw baas wantrouwt, maar betekent slechts dat u samen tot de beste oplossing zult komen.

Start nu uw gratis intake!

Wij helpen u graag met het vinden van een ervaren letselschade specialist. Zo krijgt u gauw een schadevergoeding voor opgelopen letsel, opdat u zo snel mogelijk weer herstelt en terug aan het werk kan.

arbeidsongeval

Wat is een arbeidsongeval?

Zoals de naam al doet vermoeden, vindt een arbeidsongeval altijd plaats gedurende de arbeid, ofwel op het werk. Een dergelijk ongeval kan resulteren in letsel – ook wel letselschade – en indien dit het geval is, kan er in vrijwel alle gevallen aanspraak worden gemaakt op een schadevergoeding. Dit zeker indien veiligheidsmaatregelen onvoldoende blijken te zijn geweest.

Bij een arbeidsongeval moet aansprakelijkheid worden vastgesteld, en daarom is het erg van belang om onmiddellijk een specialist in te schakelen. En daar komen wij om de hoek kijken. Voel u niet bezwaard tegenover uw werkgever; hulp inschakelen bij letselschade na een dergelijk ongeval is heel gewoon.

Wil je weten wat je moet doen als zzp’er bij een arbeidsongeval? Op deze pagina lees je er alles over.

letsel na arbeidsongeval

Letselschade

Wat is letselschade? Letselschade is uw schade die is opgelopen door een ander zijn fouten. Wanneer u aan het werk bent heeft uw werkgever een bepaalde zorgplicht. Als u tijdens uw dienst toch letsel oploopt als gevolg van een bedrijfsongeval, dan ligt de aansprakelijkheid van het arbeidsongeval bij uw werkgever. Het is dan ook niet meer dan logisch dat u een schadevergoeding gaat eisen voor de gemaakte (zorg)kosten.

Naast een schadevergoeding voor de materiële schade, kunt u ook smartengeld eisen voor de opgelopen psychische schade. Hierbij gaat het om de pijn en het verdriet dat u geleden heeft als gevolg van het arbeidsongeval.

Ook een burn-out, het oplopen van rsi of een beroepsziekte valt onder arbeidsongevallen.

Ongeval op het werk: wie betaalt?

Als slachtoffer van een ongeval kunt u een vergoeding claimen bij de schuldige partij. Werkgevers hebben een bepaalde zorgplicht over de werknemers. Wanneer u toch letsel oploopt bij een bedrijfsongeval, dan ligt de aansprakelijkheid ook bij de werkgever. Het spreekt voor zich dat deze bij een arbeidsongeval een schadevergoeding uitkeert. Ook bij opgelopen letselschade bij een arbeidsongeval op een andere locatie dan uw gewoonlijke werkplek.

Het gebeurt vaak dat werknemers de aansprakelijkheid niet bij het bedrijf durven te leggen, vanwege de angst voor een verslechterde arbeidsrelatie. In Nederland zijn bedrijven echter over het algemeen verzekerd voor bedrijfsongevallen. Als u na een bedrijfsongeval een vergoeding gaat eisen kost het uw werkgever dus geen geld.

bedrijfsongeval

Zorgplicht van de werkgever

Vanuit de wet hebben werkgevers een zorgplicht over hun werknemers. Vanwege deze zorgplicht, ligt de aansprakelijkheid bij een bedrijfsongeval praktisch altijd bij hen. Werkgevers zijn namelijk verplicht om ervoor te zorgen dat de werknemers hun werk veilig kunnen uitvoeren. Dit houdt in dat de werkplek veilig ingericht is, maar ook dat de apparatuur veilig en goed werkt en dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen. Bij het inrichten van de werkplekken moet er zelfs rekening worden gehouden met fouten die u als werknemer zelf eventueel zou kunnen maken. Dat klinkt extreem, maar bedrijven kunnen zich hier eenvoudig voor verzekeren: u niet.

Ook als u voor uw werk onderweg bent of op een externe locatie aanwezig bent geldt deze zorgplicht. Raakt u onderweg betrokken bij een arbeidsongeval? Ook dan ligt de aansprakelijkheid bij het bedrijf. Als het bedrijf er niet mee eens is kunnen zij proberen aan te tonen dat u door roekeloosheid zelf aansprakelijk bent voor het ongeval. De zorgplicht gaat in Nederland echter zo ver dat dit in de praktijk vrijwel niet voorkomt.

letselschade claimen

Wat kunt u claimen?

Bij het eisen van een letselschadevergoeding, zal de verzekeraar van de tegenpartij het liefst tot een akkoord komen. Toch is het belangrijk dat u niet te snel genoegen neemt met een dergelijk akkoord, vraag daarom hulp aan een advocaat. Er valt namelijk meer te claimen dan enkel de medische kosten uit uw eigen risico en materiële schade. Indien u aan het bedrijfsongeval psychisch letselschade overhoudt, is het claimen van smartengeld geen slecht idee.

Naast het eisen van smartengeld is er echter nog meer dat u na het ongeval vergoedt zou kunnen krijgen. Na een bedrijfsongeval is het waarschijnlijk dat u een deel van uw salaris verliest. Misschien komt dit doordat u geen overuren meer kunt draaien of omdat u een onregelmatigheidstoeslag misloopt. Wellicht raakt u zelfs gedeeltelijk of geheel arbeidsongeschikt en krijgt u helemaal geen inkomen meer. Ook deze loonschade kunt u eisen. Het is goed mogelijk dat u nog betaalt voor de sportschool terwijl u vanwege uw letselschade niet kan sporten. Of dat uw vakanties duurder uitvallen omdat u een huisje nodig heeft, in plaats van een tent. Al deze onkosten kunt u claimen.

Wat te doen na bedrijfsongeval?

Wanneer u betrokken bent bij een bedrijfsongeval dan wilt u waarschijnlijk een schadevergoeding of smartengeld claimen. In de praktijk blijkt vaak dat slachtoffers tegen lange en ingewikkelde procedures aanlopen, waardoor het bij het eisen van een letselschadevergoeding lang duurt voordat u geld ontvangt. Daarom is het na een bedrijfsongeval altijd verstandig om een advocaat in te schakelen om u hierbij te ondersteunen.

Om er zeker te weten dat u alle gemaakte kosten voor het opgelopen letsel vergoedt krijgt, is het belangrijk dat u na het arbeidsongeval een dagboek bijhoudt. Wanneer vond het arbeidsongeval plaats en wat is er precies gebeurt? Houd ook bij hoeveel inkomen u mist als gevolg van het arbeidsongeval en de reiskosten van en naar het ziekenhuis of andere specialisten. Ook andere kosten zoals beschadigde kleding, medicijnen of andere hulpmiddelen kunt u claimen bij uw werkgever. Maak zelf foto’s van het ongeluk en uw letsel, noteer de gegevens van ooggetuigen en ga zo snel mogelijk naar de huisarts of het ziekenhuis. Hier wordt het letsel vastgelegd in uw medisch dossier, wat dient als bewijs bij het eisen van een schadevergoeding.

Tips bij het claimen van schadevergoeding

Het claimen van een schadevergoeding of zelfs smartengeld na een bedrijfsongeval is een lang en ingewikkeld proces. Met onze tips voor het claimen van een letselschadevergoeding verhoogt u de kans op een passende vergoeding. Eén van de meest belangrijke tips is het inschakelen van een advocaat. Een advocaat is bekend met de procedures en weet precies wat u nodig hebt om een passende schadevergoeding te eisen.

Daarnaast is het belangrijk dat u zichzelf zo snel mogelijk medisch laat onderzoeken. Niet alleen voor uw gezondheid, maar ook voor het eisen van smartengeld. Zodra uw letsel wordt vastgelegd in het medisch dossier, is de tegenpartij niet in staat te beweren dat het letsel pas na het bedrijfsongeval ontstaan is. Naast het verzamelen van de onkosten en bewijzen helpt het ook om de aansprakelijkheid zo snel mogelijk bij de tegenpartij te leggen, het liefst schriftelijk. Per brief meldt u wat er tijdens het arbeidsongeval is gebeurt, welk letselschade u hierbij hebt opgelopen en welke kosten u heeft gemaakt.

Op zoek naar een ervaren letselschade advocaat?

Bel direct voor een gratis adviesgesprek!

Bel 085 500 9967

Nu bereikbaar

Bang voor een verstoorde arbeidsrelatie?

Het komt te vaak voor dat werknemers bang zijn voor een verstoorde arbeidsrelatie en daarom niet de aansprakelijkheid van het ongeval bij het bedrijf leggen. Vaak is deze angst onterecht. Omdat de zorgplicht van werkgevers in Nederland zo extreem hoog ligt, zijn de meeste bedrijven in Nederland gewoon verzekerd voor een bedrijfsongeval. U hoeft zich daarom geen zorgen te maken dat het bedrijf failliet gaat vanwege het eisen van smartengeld.

Voor een goede arbeidsrelatie is het in ieder geval belangrijk om de communicatie na het ongeval open te houden. Laat uw werkgever weten dat u graag de onkosten van het bedrijfsongeval vergoedt krijgt en daarom een claim indient.

Arbeidsinspectie

Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus een bedrijfsongeval komt regelmatig voor. Wanneer er sprake is van een ernstig arbeidsongeval is het echter van belang dat het ongeval gemeld wordt bij de arbeidsinspectie. Dit is zelfs vanuit de wet verplicht. De aansprakelijkheid hiervoor ligt bij het bedrijf. Wanneer een bedrijf een ernstig arbeidsongeval niet meld bij de arbeidsinspectie dan lopen ze kans op een hoge boete.

Als de werknemer na een snel bezoek aan de spoedeisende hulp weer aan het werk kan is het melden van het arbeidsongeval overbodig, maar als er sprake is van een opname, blijvende letselschade of zelfs een overlijden geldt de meldingsplicht altijd.

schadevergoeding voor arbeidsongeval

Indicatie hoogte schadevergoeding

Wanneer u na het ongeval smartengeld gaat claimen dan bent u natuurlijk benieuwd naar de hoogte van de vergoeding. De hoogte van de bedragen zijn niet te vergelijken met die in de Verenigde Staten, maar u heeft bij een bedrijfsongeval in ieder geval recht op de gemaakte onkosten.

De hoogte van het smartengeld of de letselschadevergoeding is lastig te bepalen. Dit hangt in ieder geval af van het ongeval en de opgelopen letselschade.

Bij licht letsel loopt de hoogte van de schadevergoeding op tot €3.500. Bij matig letsel ligt het bedrag gemiddeld tussen de €3.500 en €9.000,– en bij zwaar tot uitzonderlijk zwaar letsel kan het bedrag oplopen tot wel €76.000,-. De advocaat neemt alles met u door en zal dan ook een indicatie geven van de te verwachten bedragen.

letselschade advocaat arbeidsongeval

Advocaat nodig voor arbeidsongeval? Gratis adviesgesprek!

Als u buiten uw schuld om letselschade hebt opgelopen door een ongeval op uw werk, dan kunt u een schadevergoeding krijgen. Echter is dit zonder assistentie van een deskundige lastig. We raden u dan ook aan om gebruik te maken van onze service.

Bel voor een gratis intakegesprek!

U krijgt een gratis telefonisch intakegesprek, waarna voor u op zoek gaan naar een gespecialiseerde advocaat. Bent u op zoek naar een letselschadedeskundige? Vul het contactformulier in of bel direct. Letselschade op uw werk kan u zo snel een plekje geven, zodat u weer verder kan. Wij zijn dag en nacht bereikbaar.

Gratis adviesgesprek aanvragen!