Heeft u immateriële schade opgelopen?

Gratis adviesgesprek met een letselschade advocaat!

Bel 085 500 9967

Nu bereikbaar.

Immateriële schade


Wanneer u of een naaste door een ongeval ernstig gewond raakt dan heeft dit vaak meerdere gevolgen dan alleen de fysieke schade. Een lelijk litteken, bijvoorbeeld, kan iemand een leven lang achtervolgen. Wellicht is de persoon in kwestie na het ongeluk (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt en moet hij of zij het doen met minder inkomen. Onder immateriële schade valt alle emotionele schade die niet in geld is uit te drukken, zoals affectieschade of shockschade. In de meeste gevallen kunt u bij immateriële schade smartengeld verhalen bij de schuldige. Het smartengeld zal uw problemen niet oplossen, maar kan wel helpen bij de verwerking. Heeft u immateriële, affectieschade of shockschade opgelopen en bent u op zoek naar een advocaat om u hierbij te helpen?

Start nu uw gratis adviesgesprek!

Na afloop van het gratis en vrijblijvende intakegesprek gaan wij voor u op zoek naar een ervaren letselschade advocaat. Uw advocaat geeft advies over de stappen die u kunt nemen om een schadevergoeding te claimen vanwege alle opgelopen schade.

Wat is affectieschade?

Wanneer een naaste door een ongeval ernstig gewond raakt of overlijdt raakt dat ook u als partner, ouder of kind. Het is normaal dat u hier veel verdriet of emotionele schade aan overhoudt. Dit normale verdriet wordt affectieschade genoemd. Op dit moment krijgt u in Nederland nog geen schadevergoeding voor affectieschade.

Een vergoeding van affectieschade biedt erkenning en kan helpen met de verwerking, daarom is eind 2016 een wetsvoorstel voor vergoeding van affectieschade ingediend bij de Tweede Kamer. Dit wetsvoorstel beperkt de uitbetaling van smartengeld tot de affectieschade van de kinderen, partner en ouders van het slachtoffer.

Wat is shockschade?

In tegenstelling tot affectieschade heeft u wel recht op een schadevergoeding in geval van shockschade. Waar affectieschade draait om de ‘normale’ emotionele schade die u oploopt, gaat het bij shockschade om het psychisch letsel dat u overhoudt wanneer een naaste ernstig gewond raakt of overlijdt.

Één van de voorwaarden van vergoeding van shockschade is dat er een waarneming van het ongeluk heeft plaatsgevonden, of een directe confrontatie met de gevolgen hiervan. Hierdoor is het ook mogelijk om een schadevergoeding van shockschade te krijgen wanneer er geen sprake van een relatie met het slachtoffer is. Een psychiater moet vaststellen of het affectieschade of shockschade betreft.

Voorbeelden van immateriële schade

Immateriële schade komt in vele verschillende vormen. Voorbeelden hiervan zijn lelijke littekens, het moeten opgeven van uw baan of favoriete hobby of wanneer u als gevolg in een sociaal isolement belandt. Immateriële of emotionele schade kan een persoon erg onzeker maken. Iemand met een lelijk litteken wordt hier dagelijks mee geconfronteerd en er bestaat een grote kans dat dit op termijn ook psychische gevolgen oplevert. Vaak wordt er daarom smartengeld aan het slachtoffer uitbetaald.

Omdat het moeilijk is om op immateriële of emotionele schade een prijs te zetten, wordt er bij het berekenen van de hoogte van het smartengeld rekening gehouden met uw persoonlijke situatie en uitspraken van eerdere, soortgelijke, rechtszaken. Als een naaste overlijdt krijgt u op dit moment nog geen geld voor de ‘normale’ emotionele- of affectieschade. Indien u getuige bent geweest van een gruwelijk ongeval en dit u psychische klachten oplevert kan u wel een vergoeding van shockschade opeisen. Hebt u shockschade of andere immateriële schade opgelopen en wilt u smartengeld opeisen? Bel dan naar 085 500 9967 of vul het contactformulier in voor een vrijblijvend en gratis eerste intakegesprek.

Immateriële schade berekenen

Indien u fysieke of emotionele schade hebt opgelopen is het niet meer dan logisch dat u hiervoor een schadevergoeding wilt ontvangen. Hier heeft u immers recht op. Het berekenen van de hoogte van het smartengeld is ingewikkeld. Immateriële schade of shockschade is niet in geld uit te drukken, dus hoe wordt er een prijs opgezet? De hoogte van het smartengeld hangt onder andere af van uw persoonlijke situatie.

Voorbeelden zijn het ongeval, uw leeftijd, duur van het herstel en de uitspraken van eerdere, soortgelijke rechtszaken. Uw persoonlijke letselschade wordt vergeleken met een soortgelijke case uit het verleden.

Hoogte immateriële schadevergoeding

Zoals eerder verteld hangt het berekenen van een immateriële schadevergoeding af van uw persoonlijke situatie en de uitspraken van eerdere, soortgelijke rechtszaken. Zo wordt bij het berekenen van de hoogte onder andere gekeken naar de mate en duur van het herstel en de fysieke en emotionele gevolgen hiervan. De bedragen die als smartengeld worden uitgereikt kunnen variëren tussen de €200,- en €200.000,-.

Voorbeelden van uitbetaalde bedragen zijn €1.600,- voor een vrouw die in haar arm was gebeten door een hond en €7.000,- voor een 4-jarige jongen die littekens overhield nadat hij in zijn gezicht werd gebeten.

schadevergoeding

Hoe zit het met de belastingdienst?

Wanneer u een schadevergoeding ontvangt heeft dit volgens de belastingdienst invloed op uw vermogen. Bij een te hoog vermogen, ontvangt u van de belastingdienst geen huur-, zorg- of kindertoeslag. Smartengeld wordt door de belastingdienst echter gezien als bijzonder vermogen. De schadevergoeding is immers geen bron van inkomsten, maar een vergoeding voor de immateriële- of shockschade dat u heeft opgelopen.

Een schadevergoeding ontvangt u daarom over het algemeen als netto bedrag en hoeft u hierover geen inkomstenbelasting meer af te dragen aan de belastingdienst. Indien uw vermogen de vermogensvrijstellingen overschrijdt bestaat wel de kans dat u de belastingdienst speciale vermogensbelasting moet betalen.

schockschade

Gratis & vrijblijvend intakegesprek

Hebt u immateriële schade, affectieschade of shockschade opgelopen en wilt u weten of u recht hebt op een schadevergoeding? Neem dan contact met ons op.

Start nu uw gratis intake!

Deze eerste intake is volledig gratis en vrijblijvend. Na dit intakegesprek zullen wij u, indien gewenst, in verbinding stellen met een ervaren advocaat uit uw regio. Hij zal u vervolgens ondersteunen gedurende het volledige proces.

Gratis adviesgesprek aanvragen!