Letselschade na verkeersongeval

Gratis advies bij letsel. Claim uw schadevergoeding!

Bel 085 500 9967

Nu bereikbaar.

Verkeersongeval met letselschade

Hebt u een verkeersongeluk gehad, en nu last van letsel? Indien u niet aansprakelijk bent, is een schadevergoeding van de tegenpartij een realistische mogelijkheid. Het is hierbij aan te raden een specialist in te schakelen.

Start nu uw gratis adviesgesprek!

Wij gaan graag voor u op zoek naar een advocaat uit uw regio. Samen met de deskundige zult u in staat zijn op te maken wat de aard van het verkeersongeval is, het letsel in kaart brengen en uiteindelijk aanspraak kunnen doen op een schadevergoeding. Een verkeersongeluk is erg naar, maar met de juiste hulp kunt u de schade enigszins verzachten.

Wat is letselschade?

Letselschade is schade die u oploopt door andermans toedoen. Wanneer uw auto door een aanrijding beschadigd raakt, kunt u hiervoor een schadevergoeding claimen. Voor zowel de materiële als immateriële schade als gevolg van een verkeersongeluk mag u smartengeld claimen. Door het eisen van smartengeld krijgt u het pijn en verdriet dat u geleden heeft vergoed.

Een ongeluk met enkel blikschade als gevolg is de meest positieve uitkomst. Het is ook mogelijk dat u na de aanrijding een whiplash oploopt, waardoor u misschien tijdelijk of permanent arbeidsongeschikt raakt.

Heeft u materiële of immateriële letselschade opgelopen als gevolg van een verkeersongeval? Dan kunt u een letselschadevergoeding of het smartengeld claimen bij de schuldige. De hoogte hiervan is afhankelijk van uw situatie.

Typen letsel na verkeersongeluk

Er zijn veel verschillende soorten letsel die worden veroorzaakt door een verkeersongeluk. Typisch bij een autobotsing is bijvoorbeeld de zogenaamde whiplash. Deze soort letselschade komt voor na het hard naar voren en achteren bewegen van hoofd en nek, waarna last aan deze delen van het lichaam wordt ondervonden. Bent u door iemand aangereden en wordt u gehinderd door dit type letsel, dan is het erg waarschijnlijk dat u aanspraak kan maken op een schadevergoeding. Dit is echter nog maar een voorbeeld van letselschade na een verkeersongeval.

Whiplash

Een whiplash is één van de meest voorkomende gevolgen van een verkeersongeval. Tijdens de aanrijding wordt het hoofd ten aanzien van de romp heen en weer geslingerd, waardoor de wervels, zenuwen en spieren in uw nek beschadigd raken. Een verkeersongeluk kan daardoor zowel lichamelijke als psychische gevolgen hebben.

Hoofdpijn en pijn in de nek spreken voor zich, maar ook vermoeidheidsklachten, overgevoeligheid voor licht en geluid en duizeligheid zijn een aantal symptomen van een whiplash. Over het algemeen is de aandoening binnen een half jaar na het ongeluk genezen, maar in het geval van chronische klachten heeft de aandoening een flinke impact op uw dagelijks leven. U staat dan volledig in uw recht als u smartengeld op wilt eisen.

Lees in dit artikel meer over letselschade na een whiplash.

letsel bij verkeersongeluk

Wat te doen na een verkeersongeluk?

Een verkeersongeval komt altijd onverwachts en is enorm schrikken. Houd bij een ongeval de onderstaande tips in gedachten. Het allereerste wat u na een verkeersongeluk doet is uzelf in veiligheid brengen. Zet uw auto na de aanrijding indien mogelijk op de vluchtstrook of in de berm en probeer zelf achter een vangrail te gaan staan. Bel 112 en blijf rustig. Ga niet in discussie met andere slachtoffers of de schuldige. Maak voldoende foto’s van de plek van het ongeval van de aanrijding en de letselschade.

Niet alleen de letselschade aan uw voertuig, maar ook van uw eigen verwondingen. Deze zijn nodig voor uw eigen verzekering, maar dienen ook als bewijs voor als u later een schadevergoeding wilt eisen. Het is belangrijk dat u de gegevens noteert van de schuldige partij of andere slachtoffers, maar ook de gegevens van eventuele getuigen.

Tot slot adviseren wij u om u na een verkeersongeval zo snel mogelijk door een medicus te laten onderzoeken. Wacht hier echt niet te lang mee, dit kan namelijk nadelig zijn voor het verkrijgen van een eventuele schadevergoeding. Bovendien geeft dit u zelf ook wat extra rust.

Verder raden we aan om meteen na het verkeersongeval iemand in te schakelen die uw belangen behartigt.

schadevergoeding aanrijding

Tips bij het eisen van een schadevergoeding

Wanneer u door een verkeersongeluk letselschade oploopt dan kunt u een vergoeding en eventueel smartengeld eisen bij de schuldige partij. In Nederland geldt over het algemeen: wie eist, die bewijst. Dit betekent dat u na de aanrijding met bewijzen zal moeten komen. Wacht in ieder geval niet te lang met het verzamelen van bewijs.

Het kan zijn dat u na het ongeluk niet direct immateriële letselschade zoals een whiplash opmerkt. Eén van de belangrijkste tips is dan ook: ga toch zo snel mogelijk naar de huisarts. Het kan immers zijn dat u door de adrenaline niet voelt dat er iets mis is. Houd vanaf het begin af aan bij wat voor impact het verkeersongeval op uw dagelijks leven heeft. Zo ontstaat er een duidelijk beeld van het verloop van het letsel. Vraag familie of vrienden om hetzelfde te doen, wellicht zien zij ook een verandering aan uw gesteldheid na het verkeersongeluk.

Houd tot slot al uw uitgaven als gevolg van het verkeersongeval bij. De kosten voor de materiële schade, maar ook de extra uitgaven voor het opgelopen immateriële letsel. Denk aan de vervoerskosten voor van- en naar het ziekenhuis of de bonnetjes van eventuele medicijnen die u moet slikken. Als u de kosten vanaf het begin af aan bij houdt, scheelt het u achteraf een hoop tijd.

verkeersongeval fiets

Verkeersongeval op de fiets

Als fietser in het verkeer bent u extra kwetsbaar. Daarom bent u bij een ongeluk praktisch nooit aansprakelijk en kunt u een schadevergoeding claimen. Als u zelf een fout hebt gemaakt in het verkeer wordt uw letsel tot maximaal 50% vergoedt.

Als blijkt dat de bestuurder van het motorvoertuig een fout heeft gemaakt dan wordt het letsel voor de volle 100% vergoedt. Heeft u letsel opgelopen door een fietsongeval? Ga dan zo snel mogelijk langs een huisarts om de ernst van het letsel te bepalen.

voetganger ongeluk

Als voetganger aangereden

Over het algemeen vindt een aanrijding met een voetganger plaats bij het oversteken. Een zebrapad wordt snel over het hoofd gezien. Als voetganger wordt u bij een ongeluk, net als een fietser, beschouwd als een ‘zwakke verkeersdeelnemer’.

In de wet is vastgelegd dat bestuurders hier rekening mee dienen te houden en dus aansprakelijk zijn bij een verkeersongeluk. Bij een aanrijding kunt u 50% tot 100% van de gemaakte kosten bij de schuldige partij claimen, zelfs als u zelf het verkeersongeval veroorzaakt. Neem bij immateriële schade zo snel mogelijk contact op met een huisarts.

motor aanrijding

Letsel na motor ongeluk

Als u letsel of verwondingen oploopt naar aanleiding van een ongeluk met uw motor, dan staat u volledig in uw recht om een vergoeding of zelfs smartengeld op te eisen. Zorg direct na het verkeersongeval dat u en de andere slachtoffers zo snel mogelijk op een veilige plek staan.

Bel dan de politie om een proces verbaal op te maken. Voor het claimen van de schadevergoeding is het belangrijk dat u zoveel mogelijk foto’s maakt van de opgelopen materiële letselschade en uw eigen verwondingen.

scooter letselschade

Scooterongeluk & letsel

Ook als u op uw scooter rijdt is een verkeersongeluk mogelijk. Als u zelf niet verantwoordelijk bent voor de aanrijding, dan is het niet meer dan logisch dat u een schadevergoeding wilt claimen bij de schuldige partij. Noteer de gegevens van ooggetuigen, zodat zij bewijs kunnen leveren dat u geen schuld had aan de aanrijding.

Loopt u naast de materiële ook emotionele schade op? Dan kunt u naast een vergoeding ook smartengeld eisen. Neem contact met ons op voor een gratis intakegesprek. Wij brengen u in contact met een letselschadespecialist die u kan ondersteunen.

Auto ongeluk

Een aanrijding met de auto kan een grote impact hebben. Zelfs als uw voertuig slechts blikschade oploopt. Een whiplash is één van de meest voorkomende gevolgen van een verkeersongeluk. Het kan zijn dat u met een whiplash gedeeltelijk of geheel arbeidsongeschikt raakt. Dan bent u niet alleen de kosten voor het ongeval zelf kwijt, maar verliest u ook een deel van uw inkomen. Schakel bij een verkeersongeval een jurist  in, zodat u zowel een letselschadevergoeding als smartengeld kunt claimen.

Gezondheidsklachten? Direct naar huisarts!

Wanneer u na een verkeersongeval een schadevergoeding op wilt eisen, zult u als slachtoffer inzicht moeten geven in de ernst van uw letselschade. U hebt als patiënt altijd recht op inzage in uw medisch dossier. Hierin staan de gestelde diagnose, de ontwikkeling van de behandeling en informatie over de uitgevoerde onderzoeken. Ook zijn alle labuitslagen, echo’s en röntgenfoto’s hierin terug te vinden.

Een medisch dossier is daarom noodzakelijk bij het eisen van een vergoeding. Het is dus belangrijk dat u zo snel mogelijk naar de huisarts gaat als u na een aanrijding gezondheidsklachten opmerkt. Wanneer deze niet op de juiste wijze gedocumenteerd worden geeft dit grote problemen bij het claimen van de letselschadevergoeding.

Indicatie hoogte smartengeld

Het claimen van smartengeld na een verkeersongeluk is iets ingewikkelder dan het eisen van een letselschadevergoeding. Omdat het psychisch leed betreft is het lastig vast te stellen wat de hoogte van het smartengeld moet zijn. De hoogte van het bedrag is uiteindelijk onder meer afhankelijk van het verkeersongeval, de ernst van de letselschade en de duur van de behandeling.

Daarnaast wordt de hoogte berekend met behulp van een zogeheten smartengeldgids. Hierin staan alle smartengeld bedragen die in Nederland zijn uitgekeerd. Uw zaak wordt vergeleken met een vergelijkbaar ongeval en aan de hand daarvan wordt uiteindelijk de hoogte bepaald.

letselschade advocaat na verkeersongeval

Gratis & vrijblijvend intakegesprek na verkeersongeval

Een deskundige in letselschade kan vaststellen wie aansprakelijk is voor de letselschade na een verkeersongeval. De aansprakelijke zal voor de schadevergoeding moeten zorgen. Wilt u meer weten omdat u zelf betrokken was bij een verkeersongeluk?

Bel voor een gratis intakegesprek!

Na dit intakegesprek gaan wij voor u op zoek naar een letselschadespecialist uit uw regio. Belt u gerust naar het telefoonnummer 085 500 9967 om in contact te komen met een van onze medewerkers. Zij zitten voor u klaar, zodat u zo snel mogelijk in contact komt met een advocaat

Gratis adviesgesprek aanvragen!