Smartengeld voorbeelden

Gratis advies bij letsel. Claim uw schadevergoeding!

Bel 085 500 9967

Nu bereikbaar.

Smartengeld voorbeelden


Smartengeld is een breed begrip. Er bestaan een hoop voorbeelden waarin een uitbetaling van smartengeld gepast is. Als u letselschade of psychische schade hebt opgelopen door een mishandeling, medische fout of bedrijfsongeval heeft u ook recht op smartengeld. Wilt u een indicatie van de bedragen die in soortgelijke rechtszaken worden uitgekeerd of bent u op zoek naar een advocaat om u bij het proces te ondersteunen?

Start nu uw gratis intake!

Na een gratis intakegesprek zullen wij, indien gewenst, voor u op zoek gaan naar een ervaren advocaat die u bij uw proces kan ondersteunen.

Factoren die een rol spelen

Het is moeilijk een indicatie te geven van het smartengeld dat u voor uw letselschade kan ontvangen. Het berekenen van de hoogte is niet heel eenvoudig. Psychische schade is immers lastig in geld uit te drukken.

Om tot een indicatie van de juiste hoogte te komen wordt er rekening gehouden met een aantal factoren. Voorbeelden zijn de leeftijd van het slachtoffer, de ernst van de letselschade, duur van het herstel en het aantal medische behandelingen. Voor het berekenen van de hoogte van de schadevergoeding wordt ook gekeken of de letselschade van invloed is op het werk of de hobby’s van het slachtoffer.

Gering t/m zwaar letsel: €0,- tot €76.000,-

Zoals aangegeven berekenen we de hoogte van de vergoeding aan de hand van de ernst van de letselschade. Voorbeelden van geringe letselschade zijn kneuzingen, schaafwonden of lichte hersenschuddingen. Lelijke littekens of inwendig letsel zijn voorbeelden van lichte letselschade. Een indicatie van het smartengeld dat u hiervoor kan ontvangen is €2.000,- tot €3.500,-.

In het geval van matige letselschade kan het smartengeld oplopen tot €9.000,-. Voorbeelden hiervan: een whiplash of gescheurde kniebanden. Hoe zwaarder het letsel, hoe hoger de bedragen: tot wel €76.000 in het geval van uitzonderlijk zware letselschade. Voorbeelden hiervan: een volledige dwarslaesie of arbeidsongeschiktheid. Deze bedragen kunt u zien als slechts een indicatie en geven geen garantie voor uw vergoeding.

Voorbeeld 1: Aanrijding

Er zijn verschillende voorbeelden waarop een aanrijding invloed heeft op uw dagelijks leven. Eén van de meest voorkomende klachten na een aanrijding is een whiplash. Dit valt in principe onder matige letselschade en u staat in uw recht als u smartengeld gaat verhalen bij de schuldige.

Het berekenen van de hoogte wordt gedaan aan de hand van de ernst van de letselschade. Als indicatie gebruiken wij de volgende bedragen uit de smartengeldgids als voorbeelden: een man in Arnhem kreeg €3.000,- aan smartengeld uitgekeerd nadat hij van achter aangereden is, terwijl een vrachtwagenchauffeur als gevolg van een aanrijding arbeidsongeschikt raakte maar liefst €20.000,- kreeg uitgekeerd.

Voorbeeld 2: Psychische schade

Bij een aanrijding, bedrijfsongeval of zelfs mishandeling is fysiek letsel niet perse het enige dat u oploopt. Ook psychische schade kan iemand flink belemmeren in het dagelijks leven. Hiervan bestaan tevens talloze voorbeelden. Een 38-jarige vrachtwagenchauffeur was getuige van een aanrijding waarbij twee inzittenden om het leven kwamen.

De man liep PTSS op en kon, ondanks zijn behandelingen, niet meer functioneren als vrachtwagenchauffeur. Een 10-jarig meisje liep ook PTSS op nadat zij getuige was van een ernstig ongeval. De bedragen die zij uitgekeerd kregen waren €4.000,- en €1.286,-. De genoemde bedragen worden gezien als voorbeelden en geven slechts een indicatie van de bedragen waar u mogelijk recht op hebt.

letselschade bedragen

Voorbeeld 3: Medische fout

Waar mensen werken worden fouten gemaakt, zo ook in de medische wereld. Er zijn vele voorbeelden van medische missers bekend en hier worden vaak flinke bedragen voor betaald. In 2015 werd door het UMC Utrecht het hoogste bedrag ooit aan smartengeld voor een medische fout uitbetaald.

Hier werd een diagnose van baarmoederhalskanker over het hoofd gezien. Wanneer de fout twee jaar later toch per toeval ontdekt wordt is de vrouw in kwestie inmiddels terminaal ziek. De hoogte van het smartengeld bedraagt €350.000,-. Een recordbedrag. Daarbij krijgt haar echtgenoot €192.000 aan smartengeld, ter compensatie van het inkomen dat wegvalt wanneer zij komt te overlijden.

hoogte smartengeld

Voorbeeld 4: Bedrijfsongeval

Tijdens uw werkzaamheden is uw werkgever verantwoordelijk voor uw veiligheid. Indien zij hier niet aan voldoen en er toch een bedrijfsongeval ontstaat, kunt u een schadevergoeding eisen. Enkele voorbeelden zijn uitglijden of vallen, blootstelling aan gevaarlijke stoffen of zelfs agressie en geweld.

Een bedrijfsongeval leidt bij een 41-jarige man tot een volledige amputatie van de linkerwijsvinger. Drie jaar later verliest hij bij een ander bedrijfsongeval de rechterwijsvinger. Als gevolg heeft hij veel pijn, kan hij z’n hobby niet meer uitvoeren en heeft hij psychische schade opgelopen. Hij krijgt van de werkgever een bedrag van €13.500,- aan smartengeld.

smartengeld mishandeling

Voorbeeld 5: Mishandeling

Indien u op het werk wordt blootgesteld aan agressie en geweld dan valt dit onder een bedrijfsongeval. Toch zijn er nog meer voorbeelden van mishandeling buiten de werkvloer. Wanneer u ruzie krijgt tijdens een avond op stap of een voetbalwedstrijd. Ook in het geval van mishandeling buiten de werkvloer kan u smartengeld opeisen.

In 2014 is een 18-jarige jongen tijdens een voetbalwedstrijd in een worsteling beland waarbij hij onder andere schouder-, borstkas- en wervelkolomletsel is opgelopen. Voor deze mishandeling is de jongen uiteindelijk een bedrag van €1019,- aan smartengeld betaald.

indicatie smartengeld

Hoogte smartengeld berekenen

Het berekenen van de hoogte van het smartengeld is niet eenvoudig. Voor het berekenen van een indicatie heeft u niet alleen verstand van de juridische kant nodig, maar tevens van het medische verhaal. Daarom is het verstandig om u hierbij te laten ondersteunen door een ervaren letselspecialist. Het berekenen van de hoogte van de bedragen wordt grotendeels bepaald door uw persoonlijke situatie, het ongeval en de uitspraken van eerdere, soortgelijke rechtszaken.

De voorbeelden van de uitgekeerde bedragen kunnen ontzettend variëren, dit heeft alles te maken met de ernst van de letselschade. Daarbij kunt u de uitgekeerde bedragen in Nederland niet vergelijken met de smartengeldbedragen in de Verenigde Staten.

letselschadeadvocaat bij letselschade aan schouder

Gratis & vrijblijvend intakegesprek bij letselschade

Heeft u door een aanrijding, bedrijfsongeval of zelfs medische fout letselschade opgelopen en bent u benieuwd of u recht hebt op smartengeld? Ook de eventuele emotionele schade en psychische schade kunt u laten vergoeden. Wilt u zeker weten dat uw zaak behandeld wordt door een ervaren en kundige specialist?

Bel voor een gratis intakegesprek!

Na een gratis en vrijblijvend intakegesprek brengen wij u in contact met een ervaren advocaat uit uw regio. De letselschade advocaat zal u ondersteunen in uw proces, bij het aansprakelijk stellen en het claimen van smartengeld.

Gratis adviesgesprek aanvragen!