Als u onder werktijd of op de werkvloer slachtoffer bent van een bedrijfsongeval, dan is uw werkgever hiervoor verantwoordelijk. In Nederland gebeuren jaarlijks zo’n 450.000 ongelukken op de werkvloer, hiervan hebben maar liefst 50 tot 80 ongelukken een dodelijke afloop. Alsof een dergelijk bedrijfsongeval nog niet erg genoeg is, verloopt de letselschade afhandeling vaak problematisch. Bedrijven melden de letsel ongevallen vaak niet, of betwisten hun aansprakelijkheid. Ondertussen worden de slachtoffers van letselschade slecht geïnformeerd. Zij zijn niet op de hoogte van de regelingen waar ze een beroep op kunnen doen en raken verstrikt in langdurige procedures. Verzekeraars zouden verplicht zijn om binnen 30 dagen een vergoeding uit te keren, maar doen er soms wel vijf maanden over.
Waar heeft u recht op?
Wanneer u tijdens uw werk letsel oploopt dan wordt er gesproken over een bedrijfsongeval. In dat geval is uw werkgever verantwoordelijk voor een schadevergoeding. Wilt u hier aanspraak op maken? Dan zult u zelf met bewijzen moeten komen. Het is van belang dat u kan aantonen hoe uw letselschade is ontstaan. Hierbij is het belangrijk dat er een directe link is tussen het ongeval tijdens uw werk en de letselschade die u bent opgelopen. De hoogte van de schadevergoeding is natuurlijk afhankelijk van de ernst van het letsel en de verdere gevolgen hiervan. Ook uw persoonlijke situatie speelt een rol.
Bang om uw werkgever aansprakelijk te stellen?
Volgens de stichting Arbeidsongevallen lopen slachtoffers vaak vast in de verschillende procedures. Daarbij blijkt dat zo’n 50% van de slachtoffers van een bedrijfsongeval hun werkgever niet verantwoordelijk durft te stellen. Zij vrezen voor verslechterde werkomstandigheden of zelfs het verlies van hun baan. Ga daarom eerst in gesprek met het bedrijf waar u werkt. Geef aan dat u de gemaakte kosten vergoed wilt krijgen en dat u er niet op uit bent om er zelf beter van te worden. In de meeste gevallen heeft de werkgever een aansprakelijkheidsverzekering waardoor de letselschade door de verzekering volledig vergoed wordt. Door zelf het initiatief te nemen en in gesprek te gaan maakt u de kans op problemen op de werkvloer kleiner.
Hoe kan een letselschadeadvocaat u helpen?
Als u het slachtoffer bent geworden van een bedrijfsongeval is het altijd verstandig om de hulp van een jurist of letselschade advocaat in te schakelen. Een professional is bekend met de lange, ingewikkelde procedures en weet precies waar u recht op hebt. Zij zullen allereerst controleren of uw zaak inmiddels nog niet verjaard is. Daarna bepalen zij de hoogte van de schadevergoeding waar u recht op hebt. Als u een advocaat of jurist inschakelt, dan is er iemand die voor u opkomt terwijl u nog volop aan het herstellen bent. Daarbij kan een advocaat het proces stap voor stap met u doornemen en wordt u ondersteund bij het contact met uw werkgever.